Ζωγραφική με μουσική για βρέφη!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Βρέφη (από 12 μηνών) και νήπια μαζί με γονέα η φροντιστή

Η ζωγραφική με μουσική για βρέφη και μικρά νήπια μπορεί να είναι μια πολύ ιδιαίτερη, όμορφη και δημιουργική εμπειρία που προάγει την εξέλιξη του μυαλού, τη σωματική κίνηση, την αισθητική τους αντίληψη, ενώ συμβάλει στην ικανοποίηση, την ηρεμία και την ψυχαγωγία τους. Μπορεί να γίνει ένας υπέροχος, δημιουργικός χρόνος να περάσουμε μαζί με το μωρό μας!

Είναι σημαντικό να είμαστε πάντα προσεκτικοί με τα υλικά που χρησιμοποιούμε, να παρακολουθούμε το βρέφος καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά του.

ΣΤΟΧΟΙ:

Ανάπτυξη των αισθήσεων: Τα βρέφη αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους, όπως η όραση, η αφή η ακοή, καθώς αλληλεπιδρούν με τα χρώματα, τα μέσα και τα υλικά κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής. Αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Κινητική ανάπτυξη: Η ζωγραφική προωθεί την κινητική ανάπτυξη, την αδρή και αργότερα τη λεπτή κινητικότητα. Καθώς τα βρέφη πιάνουν, επεξεργάζονται, κινούν τα χέρια τους, κρατούν τα πινέλα ή τα υλικά ζωγραφικής και δημιουργούν σχέδια, εξελίσσονται συνεχώς.

Γνωστική ανάπτυξη: μαθαίνουν χρώματα, σχήματα, αναμείξεις, υλικά, μέσα, διαδικασίες..!

Ανάπτυξη ρυθμού, εξάσκηση ακοής, συντονισμός ήχου με κίνηση.

Συναισθηματική ανάπτυξη: Η μουσική μπορεί να προσφέρει αίσθημα ηρεμίας και ευχαρίστησης, βοηθώντας το βρέφος να νιώθει ηρεμία και ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Επαφή με την τέχνη: Η πρώιμη επαφή με την τέχνη μπορεί να ενισχύσει την ενδιαφέρον του παιδιού για την τέχνη και να το ενθαρρύνει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του καθώς μεγαλώνει.

Κοινή εμπειρία! Γονείς ή φροντιστές με τα μικρά τους σε μία υπέροχη δημιουργική κοινή εμπειρία!

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτί ζωγραφικής, χαρτί του μέτρου ή μεγάλα χαρτιά ακουαρέλας, χρώματα ζαχαροπλαστικής ή δαχτυλομπογιές, μεγάλα πινέλα.

Σημείωση: Πειραματιστείτε ελεύθερα! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και φυσικά χρώματα, όπως παντζάρι ή κουρκουμά, ανακατεύοντάς τα με γιαούρτι για πιο πλούσια υφή!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Επιλέγουμε τη μουσική! Προτείνουμε μία μουσική ορχηστρική, χωρίς λόγια, που προάγει την εξερεύνηση, ώστε να επικεντρωθούμε στον ρυθμό και στη δημιουργία! Μπορεί να είναι ήρεμη, χαλαρωτική ή πιο γρήγορη και με ενέργεια! Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη μουσικής για να βρείτε τι σας αρέσει και να εξασκήσετε την ακοή, την κίνηση και το ρυθμό σας!

Προετοιμάζουμε το χώρο: Ζωγραφίζουμε στο πάτωμα ή στο τραπέζι σε μεγάλα χαρτιά που απλώνονται γύρω μας, ή όρθιοι σε σταθερά καβαλέτα. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, τα πόδια, τα δάχτυλα αλλά και μεγάλα στρογγυλά πινέλα, τα οποία έχουμε ελεύθερα στο χώρο.

Δείχνουμε τα βήματα: δείχνουμε τρόπους ζωγραφικής στα μικρά μας: με τα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα, με τα πινέλα! Με μουσική, με τραγούδι, με χορό, με κίνηση…!

 

Αφήνουμε τα μωρά μας ελευθέρα να επεξεργαστούν τα υλικά, να πειραματιστούν με τους τρόπους ζωγραφικής, να δοκιμάσουν, να παίξουν, να ακούσουν, να χορέψουν, να αφήσουν το αποτύπωμα τους στο χαρτί…και να δημιουργήσουν! Είμαστε δίπλα τους, τα προσέχουμε και δημιουργούμε μαζί τους!

Το κυριότερο είναι να απολαύσουμε τη δραστηριότητα με το βρέφος μας και να δημιουργήσουμε μια θετική και ενδιαφέρουσα εμπειρία! Η δημιουργία με μουσική μπορεί να είναι μια όμορφη ευκαιρία να συνδεθούμε και να ενισχύσουμε το δέσιμό σας με το παιδί!

Καλή διασκέδαση!

 

Δείτε επίσης: ΖΥΜΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΛΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

 

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών